Pelle Erobreren begejstrer på Frilandsmuseet i Lyngby

Det var en noget regnfuld eftermiddag vi drog afsted til Frilandsmuseet, men trods dette var humøret højt hos pigerne – der spænder fra 10 til 12 år. Pelle Erobrerens nye opsætning i de skønne, landlige og autentiske omgivelser er lige noget for børnefamilier men også en forestilling for de voksne. Rammerne indbyder til fælleshygge og overalt så man mennesker med medbragt mad og drikke, tæpper og små termokander med kaffe, som blev nydt kort inden forestillingens start. Ifølge materialet i velkomstpakken, er målgruppen de 7-104 årige og det syntes vi passede meget godt.

Livet skal erobres
Vi følger Pelle fra den tid, da han kommer til Bornholm med sin far. Selvom han blot er et barn, oplever han de barske vilkår på nært hold og kommer straks i lære hos den lidt ældre dreng Rud og begynder at indse, at Bornholm desværre ikke er nær så godt, som han havde forestillet sig da han drog af sted fra Skåne med sin svenske far.

Fortællingen skildrer på en blændende og indlevende måde de forhold og livsvilkår, der var på gården og i de små gader, på de skæve brosten, hvor forhutlede og forarmede mennesker befandt sig og på hver sin måde måtte kæmpe for at opretholde en minimumseksistens. Pelles far kæmper også bravt og må finde sig i at se den meget hårdhændede behandling, som hans søn får af den barske og strenge elev, spillet fremragende af Anders Aamodt. For denne, er der ikke plads til sjov eller ballade og Pelle og Rud må slide og slæbe for at tilfredsstille ham.

Pelles far
Pelles far Lasse drømmer om, at sønnen skal vokse godt op på Bornholm og samtidig vil han give ham de muligheder for at læse og skrive, som han aldrig selv fik i livet. Pelle går derfor i skole, når han ikke knokler med sin ven, Rud. Rud er også et godt billede af den tid – et produkt af et forhold mellem landsbykvinden Karna og den rige gårdejer, hvis egen kone ikke kan få børn. Derved er Rud en horeunge og er på den måde udstødt, bærende rundt på en konstant længsel efter anerkendelse fra sin far, som ikke vil kendes ved ham.

De samfundsmæssige uligheder
De sociale vilkår og deres tydelige skillelinjer bliver meget godt illustreret i stykket. Man kan mærke de begrænsninger, som automatisk bliver sat for Pelle og de andre fattige arbejdere ud fra den klasse og de tilhørsforhold, som de har. Den unge Pelle har svært ved at bryde arven men stykket ender til sidst med, at han drager bort – i håbet om at finde noget bedre og lysere udenfor landsbyens fastlåste livsbetingelser.

Pelle bliver spillet blændende af Michael Lundbye Slebsager og han giver stykket kraft og spænding, ligesom samtlige andre hovedpersoner, der på samme meget autentiske måde, giver publikum et indlevende kig ind i de 19. århundrede. Deres fremførsel giver et nyt pust til en ellers kendt historie – en fryd for øjet.

Stykket er ligeledes krydret med musik og sang – og de autentiske omgivelser giver Stengården liv og man bliver taget de ca. 150 år tilbage i 1½ times tid og det er en skøn måde at tilbringe en eftermiddag på.

Pelle Erobreren er en klassiker af Martin Andersen Nexø – skrevet i 1906 – men en skildring af en menneskelig historie og skæbne, som kan man drage paralleller til, helt hen til i dag, hvor der i ethvert barn og ungt menneske befinder sig en ukuelig kæmper, der må finde sin plads og erobre livet på sin egen måde.

Stina Atar
Skribent Sjovforbørn.dk
Juni 2013

Skriv et svar