Grav et vandhul i haven

Grav et vandhul i haven sammen med børnene

Det er et godt naturprojekt at grave et vandhul i haven. Det øger omgående biodiversiteten i haven og tiltrækker en masse nye dyr. Nogle dyr kommer som ‘passagerer’ på vandplanterne, mens andre flyver, går eller hopper ind i den nye attraktion.

Du skal bruge
Et passende sted i haven (Husk at spørge om lov inden du graver huller i haven!)
Spade
Snor
Stor plastikbalje
Flade sten eller fliser til at lægge langs kanten
Mursten eller store sten
Vandplanter i potter, f.eks. åkander
Vandplanter, f.eks. vandaks eller vandpest
Grus

Hvordan?

1. Sæt en snor, der markerer, hvor stort vandhullet skal være – lidt større end det øverste af baljen. Grav et hul, der er lige så dybt som baljen.
2. Sæt baljen ned i hullet, så den øverste kant flugter med jorden. FYld hullerne langs kanten op med jord.

3. Dæk kanten af baljen med flade sten eller fliser. Læg mursten eller store sten ned i baljen, så der bliver forskellige dybder i vandhullet.
4. Fyld baljen med vand. Læg grus ovenpå jorden i vandplanternes potter, så de ikke flyder ovenpå. Sæt potterne ned i vandet sammen med de frit flydende vandplanter. I løbet af et par måneder, især om sommeren, vil insekterne komme og lægge æg her.

Hvem får vi så besøg af?
Måske får dit vandhul besøg af guldsmede, der senere kommer tilbage og lægger æg på planterne eller i vandet.

Måske får dit vandhul besøg af forskellige padder, som frøer, tudser og salamandre. Padder tilbringer det meste af året på land, men vender tilbage til vandhullet om foråret for at parre sig og lægge æg. Så kan du følge med i deres udvikling fra æg til voksne individer.

Mosesnegle klæber deres æg til åkandeblade.

Artiklen er et uddrag af bogen Naturguide – Naturdetektiv.

Med den spændende håndbog kan du blive ekspert i dyre- og plantelivet, som det tager sig ud, lige uden for din dør. Bogen er fuld af lette og sjove aktiviteter og forslag til spændende oplvelser i naturen.

Køb bogen online hos Globe
Køb bogen online hos Saxo

Skriv et svar